Bearbetning och material

Bearbetning i lasern

Lasern graverar och skär med hjälp av en laserstråle och resultatet blir exakta med skarpa gravyrer och skärsnitt. I princip fungerar lasern som en skrivare. Information skickas från en dator, och lasern skriver ut genom att tända eller släcka laserstrålen som har så mycket energi att den bränner bort hela eller delar av det material som bearbetas. Laserstrålen skickas sedan med hjälp av speglar fram till en lins som fokuserar ljuset. Det bildas då en koncentrerad ljuspunkt, en brännpunkt. För bästa resultat med skarpa konturer ska avståndet mellan linsen och materialet som ska behandlas vara konstant. Om materialet har en ojämn yta kan det graverade resultatet bli lite oskarpt, oftast inte märkbart. Genom att reglera intensiteten på laserstrålen och hastigheten som strålen/matarbordet rör sig med bestämmer man hur ”hårt” lasern ska bränna. Hög effekt på strålen och låg hastighet ger maximal skärkraft men kan också ge sotade kanter beroende på material. Eftersom olika material reagerar på olika sätt är det bra att alltid köra en liten testgravyr för att få rätt inställningar på lasern.

Laserskärning

När lasern ska skära skickas informationen från datorn till lasern i form av banor, vektorer. Lasern strålar kontinuerligt och rör sig längst banan. Det innebär att det digitala underlaget till den form eller det mönster som ska skäras behöver vara i vektorform, gärna .dxf eller .ai. Har du svårt att ordna detta hjälper jag gärna till. Förutom att skära kan man göra mycket tunna linjer med hjälp av vektorbaserade filer. Den tekniken passar bra för t.ex. märkning med små bokstäver.

Lasergravyr

Vill du gravera ett foto behöver bilden först behandlas i Photoshop. Kontraster förstärks, bilden görs ljusare eller mörkare för att anpassa gravyren till det material som ska graveras. På vissa material t.ex. spegelakryl blir resultatet bäst om bilden inverteras. Det är också ganska vanligt att vi innan gravyr tar bort bakgrunden på fotot för att lyfta fram motivet som ska graveras. Gravyren kan vara tredimensionell och djup eller bara som en skiftning i färg. Det går bra att skicka foton i .jpg format.

Material

Här följer lite info om material som jag brukar jobba med. Låt dig inte begränsas av den här listan. Det går att bearbeta de flesta material, från bröd och torkade vita bönor till via hönsfjädrar till natursten.

Läder

Läder är ett härligt material med många intressanta egenskaper och användningsområden.

Nyckelring i läder - Provexemplar med ingraverad logga

Nyckelring i läder

När man skär blir snittytan svart av sot, men sotet försvinner snabbt och ytan blir lite mörk. Vi har alltid läder på lager i olika tjocklek och färg tack vare att vi har så nära till Tärnsjö garveri där vi gör alla läderinköp. Garveriet garvar vegetabiliskt, vilket är bra för dig som användare och för miljön. Kontakta oss så hjälper vi dig gärna med att skära ut delar till ditt nya projekt, tillhandahålla mallar till mobilfodral eller gravera in något tjusigt på din gamla plånbok!

Akrylplast (Plexiglas)

Nyckelring i akrylplast från Sala laser

Nyckelring i akrylplast

Plexiglas är ett varumärke men används ofta när man pratar om akrylplast som själva materialet heter. Akrylplast finns i olika utföranden och kan användas till väldigt mycket! Du kan designa egna smycken, lampskärmar, dekorationer, höljen till maskindelar och mycket mer. Vi jobbar mest med 3 mm tjock akrylplast som finns i många färger och är hållbar utan att bli för klumpig. Akrylplasten  är stel men kan böjas efter uppvärmning. Vi bygger upp vårt lager med färger och har idag transparent, transparent röd, transparent blå, svart (ej transparent) och opal (ljusgenomsläpplig vit) hemma. Vill du ha någon speciell färg kan vi hjälpa till med beställning.

Kartong/wellpappBoxPusselG.jpg

Det finns många sorters kartong. Olika tjocklekar och olika ytskikt ger massor med möjligheter. Dessutom kostar det inte så mycket. Vill du testa olika projekt går det bra att skära i förpackningar (cornflakespaket, vinboxar, flyttkartonger) bara tjockleken på materialet stämmer med det du planerar att göra. Wellpapp finns också i olika varianter. Av hårdare skivor går det t.ex. att skära ut tredimensionella figurer.

Tyg

Laserskuren fleece

Laserskuren fleece

Det går att skära alla typer av tyg men vissa material blir fransiga i kanten och fransar sig på grund av sättet det är vävt eller stickat. De flesta jerseytyger fungerar bra att skära med riktigt skarpa kanter. Filt och fleece är också perfekta material att skära och sedan använda direkt. Laserstrålen ger då en skarp och jämn kant. Vi har alltid ett litet lager med filt hemma i blandade färger. Gravyr på tyg ger en snygg och diskret märkning. Laserstrålen bränner bort det yttersta lagret på tyget och ger en nedsänkt nyans-i-nyans effekt. Vill du gravera på tyg behöver vi prova fram rätt inställningar för just det tyget vilket kräver en liten provbit eller ett provplagg.

Trä

Nyckelringar körsbärsträ

Nyckelringar körsbärsträ

Trä är liksom läder levande material som erbjuder så mycket mer när det gäller framför allt yta och struktur. Vi kan skära i träskivor som är upp till ca 5 mm tjocka och kan gravera på släta, gärna obehandlade ytor. Är träet målat eller lackat finns det risk för missfärgningar om färgen/lacken börjar brinna. Det går bra att skära i björklywood, MDF och fanér. I Sala finns företaget Holm trävaror AB som har ett stort sortiment med bland annat många olika sorters fanér. Det gör att jag enkelt kan tillhandahålla kvalitetsmaterial. Olika träslag har olika färg och hårdhet.

Spegelakryl

Graverad spegel

Graverad spegel

Spegelakryl ser ut och fungerar som en vanlig spegel, men är gjort av akrylplast. Materialet  graveras från baksidan och där lasern bränner bort spegelfilmen ses gravyren som en frostad yta på spegelsidan. Foton som ska graveras behöver ofta omfattande redigering i Photoshop innan gravyr för att ge ett bra resultat, men det är värt tiden. Sala laser har ett nära samarbete med Kulmedknappar.se som erbjuder fickspeglar med möjlighet till eget tryck. Perfekt som give-away med budskap på både baksidan och spegeln!

UA-49555484-1